Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.

"Cookie"-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisate in moneda nationala).

Luni:12:00 - 19:00 | Marti/Miercuri : 09:00 - 13:00 | Joi : 10:00 - 19:00 | Vineri : 10:00 - 14:30 | Sambata : 12:30 -15:30

Blog - Hai sa comunicam

Ganduri impartasite cu voi!

Strategii pentru a-i atrage pe ceilalti de partea ta

Blog Sâmbătă, 01 Februarie 2020 19:42
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fiecare esti la început într-o profesie sau vrei să te dezvolti personal, sau profesional, ca ai o stima de sine redusă sau pur si simplu vrei sa fi mai convingător cu ceilalți, acest articol te va ajuta să gestionezi mai bine relatiile tale interpersonale.

 

Desi probabil nu ti-ai imaginat, arta persuasiunii este o actiune complexa si este necesar să tinem cont de ceea ce alegem să exprimam.

Am extras pentru tine cele mai importante strategii pentru a-i atrage pe ceilalti de partea ta, dar pana la acestea este necesar sa stii ca “Adevărata persuasiune se bazează pe adevar, onestitate, curiozitate, si capacitatea de a sti sa spui o poveste bună” ( Dave Lakhani ,2005),  iar manipularea este acea atitudine a noastra prin care ne dorim sa atragem castigul de partea noastra, dar fara sa tinem cont de ceea ce isi doreste celalalt, daca acesta are de pierdut, sau chiar daca ii incalcam cumva un drept.

Tot Dave Lakhani in 2005 ne spune ca “Manipulatorii sunt descoperiti, sunt urâti si chiar in multe cazuri acuzati. Cei care reusesc sa convinga sunt respectati si iubiti, deoarece ii pot misca pe cei din jurul lor si ii pot face sa experimenteze adevarate minuni ca rezultat”. 

Persoana care apeleaza la persuasiune, investeste valoare si respect in cel caruia i se adresaza, iar in felul acesta construieste relatii de comunicare autentice si parteneriate stabile in timp. Nimanui nu-i place sa interactioneze cu oameni carora le place sa profite de ceilalti.

Revenind la importantele strategii pe care ti le-am promis, este important de stiut ca noi oamenii vorbim atat verbal cat si nonverbal sau paraverbal. Asadar este important sa tinem cont de urmatoarele lucruri:

 • Partenerul tau de discutie trebuie sa te simta cald, autentic, prietenul lui, iar emotiile pe care i le oferi sa fie unele pozitive. Este necesar sa stie ca are beneficii in urma discutiilor cu tine, ca atmosfera este una prielnica si nu una in care s-ar simti ca pe un teren minat.

 • Daca iti doresti sa convingi profund este necesar sa vezi inca de la inceputul discutiilor ce isi doreste celalalt, ca este relevant pentru el ceea ce comunici, iar pe parcursul discutiilor trebuie mentinuta curiozitatea.

 • Fi atent la cum se prezinta vocea ta, are o tonalitate prea ridicata sau prea joasa, are un ritm de vorbire sacadat sau unul cursiv, coerent unde cuvintele curg sub forma unui rau lin fara sa oboseasca sau sa plictiseasca auditorul? Ai putea sa te inregistrezi ca mai apoi sa te asculti si sa vezi exact cum stau lucurile. Ai putea chiar sa ceri si parerea celorlalti atunci cand iti asculta vocea;

 • Cum se prezinta postura corpului tău, bratele tale sau picioarele tale? Au tendinta de a sta incrucisate atunci cand vorbesti cu o persoana? In felul acesta reusim sa rupem contactul cu cel vorbim si manifestam o atitudine oponenta, poate chiar de rigiditate.

 • Capul intors peste umar atunci cand ii vorbim unei persoane, nu ne ajuta sa fim credibili, ba chiar ii transmitem celuilalt o anumita doza de nepasare.

 • Este important sa privim in ochi persoana cu care vorbim, pentru a-i tansmite mesajul ca aceasta este importanta pentru noi. In schimb daca intr-o discutie in loc sa privim partenerul facem alte lucruri, discutiile noastre nu vor merge prea departe.

 • Ascultarea activa asigura o comunicare eficienta. Interlocutorul nostru se simte important, auzit sau poate chiar valorizat.

 • Adoptand o postura de superioritate fata ce cel caruia ne adresam, printr-un limbaj greoi si nu printr-un limbaj accesibil, avem toate sansele  sa pierdem atentia celuilalt.

 • Suntem atenti la mainile noastre? Le folosim pentru a da contur elementelor expuse verbal (imagineaza-ti ce impact are mesajul atunci cand ii arati cu mainile tale unei persoane ca ti-ai cumparat o casa mareee, iar incearca sa descifrezi mimica celuilalt). Mare atentie, utilzarea gesticularii in exces este obositoare si ii distrage atentia interlocutorului nostru. La fel, trecutul mainilor prin par sau in buzunare ne determina sa pierdem credit in fata celuilalt.

 • Mare atentie si la mutarea centrului de greutate al corpului de pe un picior pe altul. Aceasta atitudine ne ofera un nivel ridicat de jovialitate ce ne conduce catre o lipsa de seriozitate.

 • Tine cont de ceea ce iti comunica celalalt pe parcursul comunicarii. Este posibil sa afli date noi ale problemei sau chiar sa trebuiasca sa iti ajustezi propunerile.

 • O gluma adaptata contextului este binevenita din cand in cand, ea are rol de detensionare si apropie interlocutorii. Mare atentie insa, daca vom avea tendinta sa stam prea mult pe taramul glumelor, ne vom abate de la obiectivul nostru.

 • Pentru a reusi sa le castigi increderea celorlalti, mai intai este necesar sa fi increzator in fortele proprii, de altfel vei fi perceput ca fiind fals in fata celorlalti.

 • Respecta-ti promisiunile. In acest fel il determini pe celalat sa te trateze si el cu seriozitate. Cum ar fi sa stabiliti sa va vedeti la o anumita ora, iar tu sa nu ajungi la timp? Ar mai fi dispusa respectiva persoana sa investeasca energie in discuta voastra?

 • Nu vorbi despre ceea ce nu stii. Daca nu stapanesti bine un subiect, mai bine recunoaste acest lucru si documenteaza-te ulterior. Aceasta este o maineră mult mai profesionistă decâat să vorbim doar să ne aflăm în treabă!

 • Daca se intampla sa ai o discutie in contradictoriu, evita zona agresivitatii înrucât acesta rupe relatii!

Cu speranta ca ai gasit utile aceste informatatii, iti doresc sa ai parte numai de relatii benefice si mi-ar fi extrem de utilă parerea ta!

Nu uita ca sunt alaturi de tine atunci cand vrei mai mult de la tine sau de la viaţă!

Cu bine,

Psiholog/Psihoterapeut Monica Săracescu

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/illustrations/str%C3%A2ngere-de-m%C3%A2n%C4%83-privin%C8%9B%C4%83-coopereze-2009195/

Citit 39 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2020 16:40

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Filtreaza articole pe blog